اچ آی وی و ایدز: اطلاعات پایه ای

اچ آی وی چیست؟

اچ آی وی مخفف "ویروس نقص ایمنی بدن انسان" است. این ویروس سلول هایی که با عفونت ها در بدن میجنگند را آلوده کرده و اندک اندک آنها را از بین می برد! در نتیجه، بدن در برابر بیماری هایی که در گذشته به راحتی بر آنها غلبه میکرد آسیب پذیر می شود.

بدون گرفتن درمان، سیستم ایمنی بدن ضعیف و ضعیف تر می شود و فرد اچ آی وی مثبت شروع به ابتلا به انواع عفونت ها میکند. همانطور که سیستم ایمنی برای مبارزه با عفونت ها ضعیف تر می شود، فرد مبتلا به ویروس اچ آی وی به بیماری های عفونی جدی مبتلا می گردد! در این زمان، گفته می شود که فرد به ایدز (سندروم نقص ایمنی اکتسابی) مبتلا شده است.

 

اچ آی وی چگونه منتقل می شود؟

اچ آی وی از طریق خون، منی، ترشحات واژن و شیر مادر منتقل می شود.

اچ آی وی از طریق رابطه جنسی بدون کاندوم مقعدی و واژینالی یا با استفاده از سوزن و سرنگ مشترک با فرد اچ آی وی مثبت منتقل می شود!

راه های دیگر انتقال اچ آی وی عبارتند از:

  • از طریق مادر اچ آی وی مثبت به نوزاد در طول بارداری، تولد، یا شیر دهی
  • از طریق فرو رفتن سوزن آلوده به بدن در محیط های بیمارستانی
  • از طریق انتقال خون و فراورده های آن ( غالبا برای اجتناب از این مساله خون مورد آزمایش قرار میگیرند اما ممکن است این کنترل در بعضی از کشورها اتفاق نیافتد یا از استانداردهای پایین تری برخوردار باشد.
  • از طریق سکس دهانی (این موضوع زیاد شایع نیست و اغلب زمانی اتفاق میافتد که دهان زخم باشد)

 امکان انتقال اچ آی وی از طریق بزاق و تعاملاتی مانند رو بوسی یا استفاده مشترک از ظروف غذا خوری وجود ندارد. اچ آی وی ویروس شکننده ای است که در خارج از بدن نمی تواند زنده بماند.

 

چه کسانی در معرض ابتلا قرار دارند؟

همه افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند یا از سوزن و وسایل تزریق مشترک استفاده می کنند در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی قرار دارند.

افراد اچ آی وی مثبت زیادی وجود دارند که از وضعیت ابتلا خود به این ویروس آگاهی ندارند بنابراین مهم است این احتمال را بدهید که ممکن است شما یا شریک جنسیتان به اچ آی وی مبتلا باشید.

 

اچ آی وی و ایدز: علائم و درمان

علائم اولیه عفونت اچ آی وی

علائم عفونت اولیه در همه افرادی که به ویروس اچ آی وی مبتلا می شوند بروز نمیکنند، اما در افراد زیادی علائم عفونت چند هفته بعد از ابتلا به اچ آی وی خود را بروز میدهند.

این علائم ممکن است شبیه ابتلا به سرماخوردگی باشد و بیشترین ترکیبی است از تب، گلو درد و احتمالا خارش. این علائم به خودی خود برطرف می شوند و احتمالا تنها علائمی هستند که در فرد اچ آی وی مثبت قبل از ابتلا به بیماریهای جدی و آسیب دیدن سیستم ایمنی بدنش در چند سال بعد بروز میکنند.

 

درمان اچ آی وی

اگر چه هیچ درمان قطعی برای اچ آی وی وجود ندارد، اما درمانی بسیار موثر به اسم درمان آنتی رترویرال (آرت) در دسترس است که میتواند ویروس را تحت کنترل بگیرد و به فرد اچ آی وی مثبت اجازه دهد زندگی فعال و سالمی داشته باشد. درمان زمانی بیشترین تاثیر را دارد که زود هنگام شروع شود. بسیار مهم است که افراد اچ آی وی مثبت درمان داروهای خود را طبق نسخه تجویز شده مصرف کنند.

فرد اچ آی وی مثبت که ابتلای او به این ویروس زود تشخیص داده شود میتواند امید به زندگی طبیعی ای داشته باشد.

 

اچ آی وی و ایدز: تست اچ آی وی

اگر فکر میکنم که ممکن است به اچ آی وی مبتلا باشم چه باید بکنم؟   

اگر نگران هستید که ممکن است به اچ آی وی مبتلا باشید حتما برای انجام آزمایش اقدام کنید.

اگر فکر میکنید خود را در معرض ابتلا به این ویروس قرار داده اید در اثر وقت به یک کلینیک مراجعه کنید و برای دادن آزمایش مشاوره بگیرید.

اکثر آزمایشگاه ها آنتی بادی اچ آی وی را تحت بررسی قرار میدهند که تا 12 هفته بعد از ابتلا به این ویروس تعداد آن ها در خون به میزان لازم برای ثبت در آزمایش میرسد. بنابراین کیت های آزمایش های سریع اچ آی وی نمیتوانند به شما تا 12 هفته اول پاسخ درستی بدهند.

 

آزمایش منظم اچ آی وی

با توجه به مزایای انجام زود هنگام آزمایش اچ آی وی و خطر انتقال آن به دیگران در صورت عدم تشخیص و درمان ویروس، واجب است که از وضعیت ابتلای خود به اچ آی وی آگاهی پیدا کنید. اگر شما از لحاظ جنسی فعال هستید خوب است که برای داشتن سلامت جنسی به صورت منظم تحت این آزمایش قرار بگیرید.

 

تماس با ما

AIDSLink News